Projekt profilaktyczny

Szkoła powinna sprzyjać osiąganiu zdrowia i dobrego samopoczucia, jak również dostarczać zadowolenia i sukcesów na miarę możliwości każdego ucznia. Doświadczenia dydaktyczne z lat ubiegłych pokazują, że uczniowie interesują się problemami zdrowia
i chętnie uczestniczą w zajęciach o charakterze prozdrowotnym. Czynniki te zainspirowały nas do opracowania edukacyjnego projektu prozdrowotnego „Zdrowy i bezpieczny styl życia”
z podtytułem: „Jemy zdrowo.”

[Best_Wordpress_Gallery id=”44″ gal_title=”Jem zdrowo”]

Celem naszego projektu jest zapoznanie jak największej grupy odbiorców z zasadami zdrowego odżywiania. Cel ten chcemy osiągnąć poprzez edukację uczniów. Chcemy wykształcić praktyczne umiejętności dotyczące zdrowego odżywiania, wykorzystania na co dzień owoców i warzyw w potrawach. Chcemy, by było w naszej szkole wiele radości
z uczestniczenia w ciekawym przedsięwzięciu, które pozwala wszystkim odnieść sukces
na miarę własnych możliwości. Dodatkowo jest to sposób promowania wizerunku szkoły jako szkoły dbającej o zdrowe odżywianie się uczniów.

W dniu 01.06 2015 roku dokonaliśmy ewaluacji naszego projektu. Każdy zespół klasowy i przedstawiciele kół zainteresowań przedstawili efekty końcowe swoich prac.
Jako pierwsze dzieci z oddziału przedszkolnego pod kierunkiem p. Bożeny Walczak zaprezentowały interpretację ruchową do piosenki o warzywach i owocach oraz wystawę prac plastycznych pod hasłem: „Owoce i warzywa – wydzieranka.”
Następnie uczniowie z klasy I a pod kierownictwem p. Małgorzaty Ochman przedstawili inscenizację do piosenki pt.: „Kapusta”, podkreślając przy tym znaczenie wartości odżywczych warzyw.
Klasa I b pod opieką p. Bożeny Marszałek zaprezentowała wiersz o wykorzystaniu warzyw i owoców w naszym menu oraz przykłady przepisów na szaszłyki warzywno – owocowe, które zostały ze smakiem zjedzone.
Klasa III pod kierownictwem p. Iwony Jakubowskiej przedstawiła znaczenie jedzenia śniadania oraz plakat na temat propozycji drugiego śniadania dla ucznia.
Uczniowie pod opieką p. Teresy Piotrowskiej przygotowali hasła na temat zdrowego odżywiania.
Klasa IV a pod opieką p. Marty Kotwicy zaprezentowała scenkę na temat: „Jakich zasad należy przestrzegać w czasie zakupów żywności?”
Klasa IV b pod przewodnictwem p. Pawła Wijasa przedstawiła Piramidę zdrowia – składniki odżywcze w spożywanych produktach.
Klasa IV b pod przewodnictwem p. Pawła Wijasa przedstawiła Piramidę zdrowia – składniki odżywcze w spożywanych produktach.
Uczniowie pod opieką p. Jolanty Marzec zaprezentowali zasady zdrowego żywienia posługując się językiem angielskim.
Uczennice z klas IV a i V zaśpiewały piosenkę pt.: „Tak bardzo się starałam”, którą przygotowały pod opieką p. Jolanty Świebodzkiej, podnoszącą znaczenie zdrowego stylu życia dla rozwijających się organizmów uczniów szkoły podstawowej.
Uczniowie z klasy VI pod kierownictwem p. Anny Jarosz przedstawili prezentację pt.: „Zasady zdrowego odżywiania się” oraz przepisy na smaczne i zdrowe surówki warzywno – owocowe.
Uczniowie pod opieką p. Joanny Kowalskiej zaśpiewali w języku angielskim piosenkę o smacznych i kolorowych owocach.
Grupa uczniów ze Szkolnego Koła Ochrony Przyrody LOP pod opieką p. Barbary Chedy– Godek zaprezentowała wyniki ankiety na temat sposobów odżywiania się uczniów naszej szkoły.
A oto wnioski z przeprowadzonej ankiety wśród uczniów z naszej szkoły:
•Ankietowani uczniowie na ogół znają zasady zdrowego odżywiania. Nie zawsze jednak
o nich pamiętają. W szczególności dotyczy to systematycznego spożywania śniadania
w domu oraz drugiego śniadania w szkole. Niektórzy traktują jedzenie obiadu jako drugie śniadanie. Na szczęście znakomita większość systematycznie zjada obiad w domu oraz pije mleko. Czasami nasi uczniowie sięgają po fast–foody. Na szczęście dania warzywne
lub nieprzetworzone owoce i warzywa zjada codziennie prawie ponad 50% uczniów. Wśród najchętniej zjadanych warzyw królują: ziemniaki, pomidory i marchewki. Natomiast jeśli chodzi o owoce prym wodzą: jabłka, banany i cytrusy. Na szczęście tylko jeden uczeń
nie wiedział dlaczego należy jeść owoce i warzywa. Po dzisiejszej prezentacji pewnie już wie i wdroży do swojego jadłospisu również te składniki. Aż 80% uczniów bardzo często je słodycze. Najczęściej sięgają oni po cukierki, lizaki, batony i czekolady. Na szczęście tylko jeden uczeń pije napoje energetyzujące.76% uczniów stwierdza, że nasze samopoczucie i stan zdrowia uzależnione są również od sposobu odżywiania.
Podsumowując, poziom stosowania zasad zdrowego odżywiania można uznać za dobry.
Trzeba przyznać, że uczniowie naszej szkoły z dużym zaangażowaniem brali udział
w projekcie zorganizowanym pod hasłem: „Jemy zdrowo.”

Na zakończenie głos zabrała pani dyrektor Marzena Szymczyk, która podziękowała wszystkim za zaangażowanie i ciekawie przedstawione wyniki prac wykonanych w ramach projektu. Wyraziła też nadzieję, że uczniowie będą stosować poznane zasady na co dzień.

Te wpisy mogą Cię zainteresować

Skip to content